lunes, 11 de abril de 2011

Agustín Casasola

Casasola va neixer a Ciutat de Mèxic, el 28 de juliol de 1874. De jove començà a treballar en el món dels diaris, com a tipògraf. De tipògraf passà a ser redactor i, quan tenia vint anys, es convertí en fotògraf. Precisament, la Revolució el sorprèn quan era fotoperiodista (1910), i Casasola començà a fer el seguiment d’aquell excitant període. És llavors quan Casasola prendria una de les decisions més importants en la història de la fotografia mexicana: no n’hi havia prou amb fer fotografies, calia documentar tot el que passava per a poder iniciar una completa història fotogràfica de Mèxic. I així, el 1912 Casasola creà, amb l’ajuda del seu germà Miguel, la primera agència mexicana de premsa: la Agencia Fotográfica Mexicana (que posteriorment anomenà Agencia Mexicana de Información Fotográfica). Casasola distribuïa les imatges a la premsa mexicana i estrangera, i l’èxit fou tal que més tard els seus propis fills i néts treballarien en l’empresa.
Després de la Revolució, Casasola continuà documentant la història de Mèxic des de la seva agència. Les seves imatges mostren com es deixà seduir pels canvis estètics de la fotografia de l’època, amb noves formes i temàtiques, de clara influència nord-americana. Casasola no era només un periodista de diaris, era un observador de la realitat mexicana: la transformació d’un país, els marginats, la vida quotidiana…
Casasola morí el 30 de març de 1938. El seu fons, però, ampliat per l’obra del seu germà i els seus fills, fou donat a l’estat mexicà l’any 1976. Fou l’inici del que posteriorment s’anomenà Fototeca Nacional del Instituto Nacional de Antropologia e Historia, la institució que actualment recull el patrimoni fotogràfic mexicà.

No hay comentarios:

Publicar un comentario